Keresőoptimalizálás szakértő

keresőoptimalizálás szakértő

Egy vállalkozás életében mindig eljön az a pillanat, hogy szeretné a keresőben betöltött helyét javítani, több látogatót hozni a weboldalára a Google találati listájából. Nem csak azért, mert ez végülis ingyen van, hanem azért mert az organikus találatokból érkező látogatók nagyobb százalékban vásárolnak, mint a hirdetésekből érkező látogatók.

Ha megszületett ez a döntés, akkor a következő kérdés, hogy házon belül oldják meg vagy megbíznak egy keresőoptimalizálás szakértőt, tanácsadót vagy más néven SEO-st. Nem könnyű a döntés, hiszen rengetegen hirdetnek SEO szolgáltatásokat és mindannyian más és más megközelítést alkalmaznak.

Honnan tudhatom laikusként, hogy kit bízzak meg a weboldalam optimalizálásával?

Mit várhatok el egy SEO szakembertől? Erről szól ez a cikk.

 

Mit jelent az, hogy keresőoptimalizálás szakértő?

Olyan szakember, aki képes elérni, hogy egy weboldal az organikus keresési találatokból minél több látogatót szerezzen. Mégpedig, ezt a Google által értékelt, használható eszközökkel (white hat módszerek) képes elérni.

 

Mit csinál egy keresőoptimalizálás szakértő?

Először is a legfontosabb, hogy meghatározzuk, mit csinál egy keresőoptimalizálás szakértő?
Annak, aki ezzel foglalkozik, természetesen egyszerű és könnyen átlátható. Azonban minél inkább olyas valakivel beszélget az ember, aki kevésbé járatos a SEO téren, annál kevésbé lesz érthető a számára, hogy miről is beszélek. Még azt is mondhatnánk, hogy az online marketingel foglalkozó szakemberek között sincs egyetértés ebben, hiszen mindenki máshogy ragadja meg ezt a kérdéskört.
De ha laikusnak kell elmagyarázni, akkor még azon is meglepődnek, hogy ezzel kell külön foglalkozni?!

Egy keresőoptimalizálás szakértőnek értenie kell a kulcsszavak használatát. Értenie kell ahhoz, hogy meghatározza, milyen módon kell felhasználni a kulcsszavakat a tartalomkészítéshez.

Számos rangsorolási faktor létezik, amit a Google figyelembe vesz. Ezek közül kell eldöntenie, hogy melyek azok a tényezők, amikkel érdemes foglalkozni. Mik azok a tényezők, amik a tartós eredmények eléréséhez vezetnek?

 

Egy keresőoptimalizálás szakértő követni tudja a változásokat.

A SEO területe folyamatosan változik. Korábban még a kulcsszavak halmozása, átgondolatlan linképítés is célra vezető volt. Teljesen mindegy volt, hogy oda nem illő szövegek szerepeltek egy weboldalon vagy a meta kulcsszavak közé minden létező kulcsszót beírtak. Ez sikeresen működhetett. Ma már azonban ezekkel a technikákkal nem érnénk el eredményt! Sokkal összetettebb és innovatívabb szemléletmódra van szükség. Egy átgondolt stratégiára, ami több területet érint.

Mik ezek a SEO területek?

 • Technikai rész- Tárja fel a weboldal technikai hibáit, hiányosságait.
 • Ismeri az on-site SEO technikáit pl. kulcsszavak használata.
 • Ismeri az off-site SEO technikáit pl. linképítés.
 • Érti, hogyan lehet a közösségi média eszközeit felhasználni SEO szempontból.
 • Képes, a keresőre optimalizált tartalmat készíteni, vagyis gyakorlott a SEO szövegírás területén.

Egy keresőoptimalizálás szakértő számos tényezőt figyelembe vesz.

 • Mik az Ön üzleti céljai?
 • Ki a célpiaca?
 • Mi a célja a weboldallal?
 • Ismerje meg az Ön tevékenységét, termékeit, szakmai kifejezéseket, nyelvezetet.
 • Ismerje meg az Ön konkurenciájának az erősségeit, gyengeségeit.

Szükséges képességek

 • Értse az emberi gondolkodást, a látogatók viselkedését.
 • Lássa át az egész SEO rendszert.
 • Kiváló kommunikációs képesség.
 • Kiváló probléma megoldó képesség.
 • Kiváló együttműködési készség.
 • Igény a fejlődésre, változásra.

 

SEO tévhitek, amiket kerülni érdemes

Ha egy „SEO szakértő” az alábbi kijelentéseket teszi, akkor érdemes kerülni:

A linképítés nem működik!

Működik, csak a megfelelő helyen kell kezelni. Vannak bizonyos weboldalak, ahova nem érdemes kitenni linket. Ha silány minőségű, minőségi tartalommal nem rendelkező weboldalról van szó, akkor csak ártunk vele.

A linképítéssel első helyre

Az előző kijelentéssel ellentétben vannak, akik csak linképítéssel ígérnek eredményeket. Ennek sem szabad hinni, hiszen az internet a tartalomról szól. A Google és a látogatók se fognak értékelni olyan weboldalt, ami linképítés téren erős, de a tartalom és bizonyos technikai feltételek nem biztosítottak.

Google 1. hely egy hónapon belül

Ha gyors és komoly eredményeket ígérnek, annak sem szabad hinni, hiszen a valódi SEO munkának idő kell, hogy igazi eredményt elérjen. Egy cikknek idő kell, hogy a Google elkezdje értékelni és a megfelelő helyen kezelje.
Persze ez iparágtól és kulcsszavaktól is függ, de népszerű kulcsszavakra nem szabad gyors eredményt elvárni. Főleg akkor, ha a weboldal eddig szinte semmilyen eredményt nem ért el a keresőben.

 

Mit vállal és mit nem vállal el egy keresőoptimalizálás szakértő?

A gyors és rövid válasz, hogy bármit, amiben megállapodnak. Ez persze mindig így van, de azért vannak szolgáltatások, amiket SEO szolgáltatásoknak hívhatunk és vannak, amiket nem.

SEO szolgáltatások lehetnek…

 • Egyszeri SEO elemzés készítése átfogóan a weboldal egészét érintve.
 • Havi díjas keresőoptimalizálás, ahol megállapodás szerint halad a weboldallal, beállít minden technikai beállítást és elkészít minden olyan tartalmat, amire szükség van a jobb helyezés érdekében.
 • Aktiválja a Search Console fiókot és Google Analytics fiókot.
 • Keresőre optimalizált szöveget ír, vagyis SEO szövegírást vállal.
 • Javítja vagy javaslatot tesz a weboldal technikai hibáinak javítására, pl. 404-es hibák
 • Linképítés
 • Idegen nyelvű weboldal optimalizálása, pl. keresőoptimalizálás angolul

NEM közvetlen SEO szolgáltatások…

 • Egyedi fejlesztésű weboldal szerkesztése, tartalom feltöltés.
 • A weboldal technikai jellegű hibáinak javítása.
 • A weboldal hiányosságainak javítása, pl. ha nem lehet taxonómiákat készíteni és azokat optimalizálni.
 • A weboldal témájához illeszkedő szakmai tartalom készítése.
 • Új funkciók programozása, fejlesztése bármilyen honlapmotorral rendelkező weboldalba.
 • Weboldal grafikájának, arculatának megtervezése, elkészítése.
 • Google Adwords kampányok menedzselése.
 • Facebook kampányok menedzselése

Persze, ha ért hozzá, akkor meg lehet bízni vele. De azért általánosságban elmondható, hogy minden egyes online marketing szakterülethez senki se tud igazán jól érteni. Kerüljük azkat, akik úgy állítják be magukat, hogy mindenhez értenek az online marketingen belül!

 

Milyen weboldalt lehet a legkönnyebben optimalizálni?

Számos honlapmotor létezik. WordPress, Joomla, Drupal, egyedi fejlesztésű és még sorolhatnánk… Természetesen webáruházak esetében is számos lehetőség közül lehet választani. Mindegyiknek meg vannak az előnyei és hátrányai, még szakmai körökben sincs egyetértés bizonyos esetekben, hogy melyiket érdemes választani. SEO szempontból azonban szinte mindegy, hogy melyik. A lényeg, hogy megvalósuljanak azok a javaslatok, amiket a szakember ad. A megvalósítás módja és annak költsége változhat honlapmotortól függően. A WordPress keresőoptimalizálás talán a legegyszerűbb és laikusoknak is könnyebben elsajátítható.

 

SEO tanácsadás fontossága

Ahhoz, hogy meg lehessen beszélni a weboldalon szükséges változtatásokat, az együttműködés módját és minden fontos részletet, ahhoz egy SEO tanácsadás szükséges. Ezalatt teljesen érthetővé lehet tenni, hogy mik a reális célok, mik a reális elvárások az ügyfél és a szakértő részéről is.

 

Hasznos, angol nyelvű SEO témájú weboldalak

Moz.com

Search Engine Land

Yoast.com

 

Összegezve:
Egy keresőoptimalizálás szakértő kiválasztása nem könnyű feladat, de ha jól tesszük és nem a hangzatos ígéreteknek akarunk hinni, hanem a szakértő lelkesedését és szakmai elhivatottságát mérjük le, akkor sikeresek lehetünk!

Egy jó döntést és folyamatos, kiegyensúlyozott növekedést kívánok vállalkozásának!


Névjegy: Ferge Balázs

Ferge Balázs, SEO tanácsadó vagyok. Weboldalaknak, webáruházaknak végzek keresőoptimalizálást akár havidíjas, akár egyszeri átfogó elemzéssel. Ezen felül minden online marketing eszközt felhasználok egy weboldal sikerének növelésére. Személyre szabott SEO az Ön cégének sikeréért!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük