Keresőoptimalizálás árak – mi mennyibe kerül?

KERESOOPTIMALIZALASI ARAK

A keresőoptimalizálás árát nagyon nehéz meghatározni. Pont annyira, ahogy azt is, hogy vajon egy jól átgondolt, szuper ötletből, vajon mennyi nyereséged lesz. Ezt előre nem látod. A keresőoptimalizálás is pont ilyen. Nem tudod előre, hogy vajon mennyi lesz a befektetett munka eredménye. De ha jól csinálod, akkor van eredménye. Azt azonban le kell szögezni, hogy ez mindenképpen egy hosszú távú befektetés. Rövid távon nem szabad eredményt várni. Aki erre számít, csalódik. Tehát mindenképp hosszú távra tervezz!

ÉS most nézzük, milyenek is a keresőoptimalizálás árak!

A keresőbe beírva megnéztem az első 10 találatot, amit kidobott a Google, és arra a megállapításra jutottam, hogy egyrészt vannak azok, akik megtanítják, és vannak, akik szolgáltatják, azaz ténylegesen előrébb hozzák a weboldaladat a keresőben.

A keresőoptimalizálás tanfolyami árai:

A kezdőszinttől teljesen a haladóig vannak tanfolyamok. Vannak a pár órás gyorstalpaló workshop-ok, amik egyfajta figyelemfelhívásra jók, és vannak a haladó, akár mester szintig is elvivő, szakmát adó képzések.

Vannak ingyenes tananyagok is, melyek egy 20-50 oldalas pdf-et adnak e-mail címért cserébe. Ez tényleg csak arra jó, hogy megismerkedj a fogalmakkal. Egyfajta ízelítőt ad, ami alapján el tudod dönteni, hogy érdekel-e annyira, hogy pénzt szánj rá.

Ez után jönnek a pár órás, fél, vagy akár 1 napos képzések, amelyek ára 20.000 Ft-tól akár 80-100.000 Ft-ig is terjedhet. (Pl. egy 8 órás tanfolyamot 29.000 Ft-ért találtam.) Ezek között vannak online és tantermi képzések is.

Ezen túl vannak a komplettebb tananyagok, melyek már több naposak, összetettebbek, és a kulcsszókutatáson túl szövegírási, technikai tudást és linképítési ismereteket is ad. Ezek ára már bőven 150.000 Ft-on felül vannak. Jellemzően inkább 200-300.000 Ft, és több havi anyag, több száz óra leckével. Itt már haladóbb anyagot is kapnak a tanulók. Szintén online és offline formában is megtalálhatóak.

És ezt még mindig lehet fokozni. A csúcs, az a SEO mesterképzés, melyet én is elvégeztem Szilágyi Balázsnál. Ez egy átfogó képzés, mely több 10 órányi videót tartalmaz. Nagyon gyakorlatorientált képzés, mely képzés során több vizsgán is meg kell felelni. Ennek ára jelenleg 1.270.000 Ft (kedvezmények nélkül).  

Vannak még előfizetéses rendszerek is, ahol viszonylag minimális havi díjért, jellemzően 5-6.000 Ft-ért tagja lehetsz egy SEO közösségnek, ahol folyamatosan kérdezhetsz, és hozzáférsz online tananyagokhoz.

Az áraknál nem számoltam az idő költségével, azaz azzal az idővel, amit a tanulásra fordítasz az üzleted helyett. Persze, ha Te keresőoptimalizálással akarsz foglalkozni, akkor ez egy jó befektetés, nem kiesett idő számodra, hiszen új szakmát tanulsz, aminek a tudását el is tudod majd adni.

De ha Neked van már egy bizniszed, és weboldalad is, és azt szeretnéd minél jobb helyen hozni a keresőben, akkor ez egy olyan feladat, ami a tényleges munkádtól veszi el az időt. E helyett értékesíthetnél is. Érted a különbséget?

De mi van akkor, ha nem TE akarod a tanfolyamot elvégezni, hanem megbízol egy keresőoptimalizálási szakembert?

Keresőoptimalizálás árak: mennyiért dolgozik egy seo szakember?

A netet böngészve sokféle keresőoptimalizálási szakembert lehet találni, és sokféle keresőoptimalizálási árat. Mindenki más és más jellegű szolgáltatást nyújt, mást ad az általa kínált csomagban, szolgáltatásban.

Mielőtt megnéznénk az árakat, tekintsük át, milyen jellegű szolgáltatásokat adnak a seo szakértők.

A leggyakoribb az egyszeri és a havi díjas keresőoptimalizálás.

Az egyszeri díjas keresőoptimalizálásra egy egyszeri projekt árat adnak a szolgáltatók, míg a havi díjas szolgáltatásnál kikötés általában a minimum 3 hónapra történő szerződéskötés.

Az egyszeri díjas keresőoptimalizálás során egy teljes, átfogó képet kapsz a honlapodról, megmutatják, mit kell rajta kijavítani, esetleg ki is javítják egy részét, valamint javaslatot kapsz arra vonatkozóan, mit kell a jövőben tenned, hogy kitartó munkával és megfelelő stratégiával több látogatód legyen. Ennek ára igen változó, 130.000 Ft-tól akár 360.000 Ft is lehet. Itt azt kell megnézni, mennyi mindent kapsz ezért az összegért. Ki is javítják a hibákat, vagy csak leírják, hogy mit kell tenned?

Az egyszeri felmérés arra jó, hogy tükröt tart eléd, meglátod, miért nem jöttek azok az eredmények, amiket vártál. Ez azonban még kevés.

Ahogy korábban is írtam, a seo egy hosszú távú befektetés, és nem hoz azonnali eredményt. Éppen ezért a havi díjas seo az, ami jól kiegészíti az egyszeri rendbehozatalt, és segíti a cégedet a további látogatószerzés rögös útján. Így a megbízás alapján a seo szakemberre bízod az egyszeri elemzés során tett javaslatok további kiaknázását, folyamatosan javítva a honlapod helyezését a Google-ben. Ez jellemzően egy havi díjas szolgáltatás, melynek díja szintén széles spektrumon mozog: 50.000-250.000 Ft között. Ezt is sok minden befolyásolja. Egyik ilyen lehet pl. a linképítés, vagy a szövegírás. Nem minden esetben a része a havi díjas keresőoptimalizálásnak.

További keresőoptimalizálás árak:

Vannak, akik csak bizonyos részfeladatokat vállalnak, vagy az ügyfél csak részfeladatokat kér tőle, és a többit maga megcsinálja. Jellemzően ilyen kiszervezendő feladatok a szövegírás, és a linképítés.

A szövegírásra sokan kínálnak szolgáltatást, azonban jól meg kell nézni, mert nem mindegy, milyen szöveget kapunk. Általában ezek nem keresőoptimalizált szövegek, és még csak nem is kulcsszóra vannak írva. Teszteltem több szövegírással foglalkozó egyéni vállalkozót is, és mivel én tudtam, mit várok el, eléggé el voltam keseredve a visszakapott szövegektől. Szóval saját tapasztalatom is van a témában. Az árakat tekintve itt egy kb. 2-3000 karakteres szövegért 2.000-10.000 Ft összeget kérnek el.

Linképítésre általában csomagokat ajánlanak, melyek 5-10-15-20 linket tartalmaznak. Ezeknek sem árt utána nézni, milyen linkek, honnan vannak.

Ezek árai 10.000-80.000 Ft, de meghaladhatja a 100.000 Ft-ot is. Attól is függ, milyen oldalra kerülnek ki ezek a linkek.

Ha mindezt alkalmazottként nézzük, akkor egy főállású seo specialista fizetése bruttó 800.000 – 1.000.000 Ft/hó.

Ahogy láthatod, a keresőoptimalizálás árak igen széles sávban mozognak, sok mindentől függnek, és sokféle változatban fordulnak elő.

Azt kell első körben eldöntened, hogy Te magad akarod csinálni, és megtanulod, vagy kiadod szakembernek. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor jut időd a cégeddel is foglalkozni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük