Szövegírás a gyakorlatban – 7 egyszerű lépés

Szövegírás a gyakorlatban -7 egyszerű lépés

A sikeres keresőoptimalizálás egyik alapja a megfelelő minőségű és mennyiségű tartalom egy honlapon. Ehhez nem is kell mást csinálni, csak a megfelelő keresőoptimalizált szövegírás megtanulása és folyamatos végzése. Ebben a cikkben segítséget adok, hogyan kezdj neki a szövegírás folyamatának, megmutatom, milyen lépéseken keresztül könnyíthető meg a tartalomkészítés.


Miért kell szövegírás a sikeres weboldalhoz?

Mostanában mindenhol azt lehet hallani, hogy megfelelő tartalom nélkül nincs sikeres honlap, gyártsuk folyamatosan a cikkeket, blogbejegyzéseket, legalább 1000 karakteres szöveget írjunk stb… Szövegírással nem csak plusz tartalmakat hozunk létre e honlapunkon, hanem olyan értékes tartalmakat készíthetünk, melyek a látogatóinknak hasznos információkat adhatnak, ez


Milyen a keresőoptimalizát szövegírás?

A keresőoptimalizált szövegírás során nem csak egy hagyományos szöveget írunk meg, hanem figyelembe vesszük azokat a pontokat, amik a seo-ban fontosak és általuk eredményeket érhet el az adott aloldalunk. Ha sikerül értékes tartalmat írnunk, az minden bizonnyal tetszeni fog az olvasóknak, és tetszeni fog a Google-nek.


Mitől sikeres egy aloldal tartalma?

A megfelelő mennyiségű átadott információtól. Ha olyan tartalmat készítünk ami nemcsak értékes információkat, hanem azokat alap beállításokat is tartalmazza ami által jó helyezést is elérhetünk a keresőben.


Nézzük is, hogy mit jelent a szövegírás a gyakorlatban.

Szöveget írni nem bonyolult, szöveget elkezdeni viszont nagyon bonyolultnak tűnik. Tehát első feladatunk, hogy túllépjünk az üres papír okozta frusztráltságunkon, túllépjünk azon, hogy nem vagyunk képesek értelmesen írni, vagy túllépjünk azon a frusztráltságon, hogy úgyse kíváncsi rá senki, hogy mit írok és különben is miért kell ez nekem, amikor már az iskolában sem ment…

Higgyük el, hogy ez a fajta szövegírás mérföldekkel más, mint az iskolai fogalmazások. Ha már csak arra gondolsz, hogy itt nincs osztályzás, nincs tanár, arról írhatsz, amiről akarsz és úgy írhatsz ahogy akarsz, nincs kötöttség… folytathatnám, de már ezek miatt is sokkal szórakoztatóbb, mint egy iskolai dolgozat.

Tehát lépj túl ezen és kezdj el írni nyugodtan, könnyedén!

Azon, hogy könnyedén meg tudjuk írni cikkeink, két egyszerű módon lehet segíteni:

1. Gyakorlással, mint minden másban az életben

2. Felkészültséggel-előkészülettel.

Az első pont igazából a második, mert meglátjuk, hogy amint a hátunk mögött van pár szövegírás, annál egyszerűbb lesz megírnunk egy-egy cikket. Erről nem is lehet sokkal többet írni, talán csak annyit, hogy kezdjünk egyszerűbb témákkal.


Felkészülés – előkészületek – szövegírás lépései:

Ezekből a lépésekből az első három pont a felkészülés – előkészület. Ezek a pontok alapozzák meg a könnyed szövegírás folyamatát. Ne hagyd ki, menj végig rajtuk. Érdemes, mivel ezek segítségével nem egy hatalmas megoldhatatlannak tűnő feladatod lesz, hanem kisebb részfeladataid, melyek egyenként már nem is annyira bonyolultak lesznek majd.

1. Kulcsszókutatás:

Mivel a keresőoptimalizált szövegírás a fő célunk, ezért természetesen a főbb elvek mentén megyünk, tehát legelőször is megkerestük a megfelelő kulcsszót a cikkünkhöz.

Válaszd ki a megfelelő kulcsszót, kifejezést, amiről írni szeretnél. Kulcsszókutató eszközökről, lehetőségekről írt cikk segítséget ad neked ebben, hol keress kulcsszavakat a cikkedhez.

TIPP: Ezek először ne a fő kulcsszavaid legyenek, hanem egy kisebb részterülete a tevékenységednek vagy termékednek.

2. Készíts vázlatot:

Hidd el egy vázlat csodákra képes. Írj le minden olyan alcímet, amiről írni szeretnél vagy amiről olvasnának a látogatóid. Ne aggódj nem tudod elrontani. Ha valami mégsem kell, húzd ki, ha valamit mégis beleírnál tedd bele nyugodtan, hisz a te cikked. Ha neked kevés csak az alcím, bővítsd pár gondolattal nyugodtan.

Én nem egyszer mikor egy bonyolultabb vagy épp nekem nehezebb cikket akarok megírni, van, hogy egyik nap csak a vázlatot készítem el, és másnap kezdek csak bele az írásba. Ez a szétbontás nálam ad egy kis ráhangolódást, így másnap könnyebben ülök neki megírni.

Ezzel a ponttal máris túlléptél az üres papír okozta frusztráltságon. 😊

3. Kutatómunka:

Ha nem vagy mindenben biztos, vagy nem szeretnél fals információkat megosztani az emberekkel, olvass utána a témának. Mivel már van vázlatod, így ez is gördülékenyebb, könnyebb, mint ha vaktában keresgélnél anyag után. Ne aggódj, mindenki utána olvas dolgoknak, mindenki használ külső forrásokat cikkeikhez. Ennél csak azt kell betartani, hogy ne másolj, ne lopj másoktól tartalmat, és ha felhasználtál vagy konkrétan idéztél valakit akkor azt jelöld meg forrásként. Ez így korrekt!

4. Szövegírás:

Ez a leghosszabb folyamat. Ennél a pontnál írod meg a konkrét bekezdéseket, az alcímeidhez. Itt írhatod sorba is, írhatod a könnyebben megírható részekkel, mindegy. Írj természetesen ahogy mondanád, ne bonyolítsd. Az emberek nem szeretnek nagyon bonyolult szövegeket olvasni, érthető, emészthető formában érdemes.

TIPP: Írj, meg mindent elsőre, ahogy gondolod és majd csak utána javítsd ki a hibákat.

Amit érdemes betartani:

 • Ne a keresőnek írj, írj az embereknek.
 • Ne 20 soros körmondatokban, hanem rövidebb, emészthetőbb mondatokban.
 • Legyen egyedi, hasznos, érdekes.
 • Ne másolj!
 • A kulcsszóról írj, ne csapongj, ne keverd bele a szomszéd néni kutyáját is. (ha csak nem róla írsz)
 • Ne akarj egyből tökéleteset írni.
 • 300-500 szavas cikk az általánosan kimondott mennyiség, de teljesen témától függ. Egy sikeres cikk éppúgy lehet 150 szavas és 1500 szavas is.

Miután megírtad a cikked, olvasd át, javítsd ki ami nem értelmes vagy túl bonyolult lett. Gondold végig, hogy tényleg a kiválasztott kulcsszavadról szól vagy elkalandoztál? Gondolkodj mindig az olvasód fejével. Meg fogja érteni mit szerettél volna leírni? Javítsd, írd át ami nem tetszik.

TIPP: Helyezd el benne több helyen a kulcsszavad, de ne túlozd el, használj szinonimákat. De mindig figyelj arra, hogy ne legyen mesterkélt a szöveg, legyen természetes, könnyen olvasható.

5. Tartalom formázása:

A sikeres szövegírás egyik alapja, hogy úgy formázzuk meg a tartalmunk, hogy az könnyen átlátható és olvasható legyen. Az interneten az emberek úgynevezett szkennelve olvasnak. Nem olvasnak el mindent az elejétől kezdve, mint egy könyvben, hanem átfutják a tartalmat és keresik a nekik érdekes mondanivalót benne. Ha találnak, akkor olvassák el vagy a teljes cikket, vagy csak az adott bekezdést.

Lehetőségek a formázáshoz:

 • Szöveg tagolása, kisebb, rövidebb bekezdésekre.
 • Alcímek használata. (HTML elemekkel)
 • Felsorolások, kiemelések használata. (HTML elemekkel)
 • Képek, videók beillesztése.

Ha bővebben szeretnél olvasni, arról, hogy seo szempontból hogyan kell a megfelelő html elemeket használni, hogy a keresőoptimalizált szöveget tudj írni, nézd meg az erről szóló cikkem: Szövegformázás HTML elemekkel.

6. Technikai beállítások.

Title, meta description megírása, linkek elhelyezése. Bár nem a gyakorlati szövegírás része ez a pont, de mindenképp végezd el a technikai beállításokat is, hogy keresőoptimalizálás szempontból is segítsd a cikked.

7. Publikáld!

Ez talán az egyik olyan pont, ami nélkül hiábavaló munkát és időt öltél a szövegírás folyamatába. Ne futamodj meg! Ha nem sikerült annyira jól, sebaj, majd a következő jobb lesz!


Pár jó tanács a gördülékeny seo szövegírás folyamatához:

 • Kezdj egyszerűbb szövegekkel, amikről könnyen írsz.
 • Ne akarj tökéletes írást írni elsőre. Hidd el egyre jobb lesz!
 • Ne félj leírni a véleményed a témáról, termékről.
 • Ne gondold túl! Egyszerre csak egy dologról írj, ha van benne több, írd le másik cikkben.
 • Ne a nyelvtani helyességre törekedj, hanem a tartalom minőségére.
 • Figyelj a helyesírásra. Azért, mert online olvasunk, írunk, erre igen is háklis az emberek nagy része.

Ugye így pontokba szedve, már nem is tűnik annyira bonyolultnak. Vagy ha mégis, kezdj bele egy számodra könnyű témába és látni fogod, hogy egyre könnyebben fog menni.


Névjegy: Katona Edit

Katona Edit vagyok, SEO szakember. Weboldal tulajdonosoknak, vállalkozásoknak segítek jobb helyezéseket és több látogatót elérni a keresőből amivel növelhetik bevételeiket az interneten. Egyszeri és havidíjas szolgáltatásaimmal egyedi, személyre szabott megoldásokat kínálok.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük