Internetes keresők

Google internetes kereső

Az internetes keresők ma már meghatározó részt játszanak tulajdonképpen az életünkben is. Nincs az az ember, aki az internetet bármire is használja, hogy ne hívná segtségül valamelyik internetes keresőt.

Az internetes keresőket szakszóval keresőmotornak is hívják. Ez az angol Search Engine kifejezés szó szerinti fordítása, ami magyarul keresőt, keresőmotort, internetes keresőt jelent.

De melyek pontosan az internetes keresők, milyen típusaik vannak, mire használjuk őket, és mennyire elterjedtek?

Általános internetes keresők

Ha internetes keresőkre gondolunk, akkor a leggyakrabban azokat a keresőket értjük alatta, ahol általánosságban, bármit lehet keresni.

  • Google – a legelterjedtebb internetes kereső nem csak Magyarországon, de az egész világban. Szinte az egész nyugati világban 80-90% fölötti a használata.
  • Bing – a Microsoft keresője, elterjedtségét Magyarországoni is részben annak is köszönheti, hogy sok helyzetben a Windowsos gépek a Bing keresőjét hozzák alapból. Ezért aki nem tudatosan választ internetes keresőt, az gyakran használja a Binget.
  • Yahoo – az USA harmadik legismertebb keresője, nálunk nem annyira elterjedt.
  • Yandex – Oroszország legelterjedtebb internetes keresője. Mivel az orosz piac nagy piac, valamint mivel a Yandex próbálkozik a nyugati piacokra is betörni, ezért keresőoptimalizálási szempontból (elsősorban külföldi terjeszkedés esetén) érdemes a Yandexre is figyelni.
  • Duck Duck Go – jelenleg még kicsi, de az egyik leggyorsabban növekvő kereső. Népszerűségét annak köszönheti, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek a privát böngészésre, és emmilyen formában nem követik a felhasználót, nem tárolják az adatait (például a keresési előzményeket).

A linkre kattintva angol nyelven az internetes keresők sokkal részletesebb listája is elérhető a Wikipedia cikkében.

Árukeresők, árösszehasonlító oldalak

Minden nyelven, így magyarul is nagyon elterjedtek az árukereső, árösszehasonlító oldalak.

Ezek általában fizetős alapon működnek, vagyis a hagyományos internetes kereső oldalakkal ellentétben csak az kerül be, aki fizet is a megjelenésért. Szintén eltérés az előbbiektől, hogy az árukereső oldalakon csak online megvásárolható termékek jelennek meg.

Magyarország legnépszerűbb árösszehasonlító oldalai:

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük